Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Позицията на БНД за:

България се управлява на задна скорост

Стартираме новата година с усещането, че България се управлява на задна скорост. Няма как да е различно след като от случващото се в началото на 2009 г. можем да останем с впечатлението , че времето в страната ни сякаш върви назад, а не напред. Тази година започва по идентичен начин както преди 12 месеца, с криза. И ако преди една година вината за това се търсеше от властимащите в усложнената метеорологична обстановка, то сега тя се прехвърля на газовата война между Русия и Украйна. Истината обаче е, че реалното кризисно положение в страната ни и в двата случая се разви най-вече поради неадекватните действия или по-скоро бездействия на българското правителство и отговорните институции. Неподготвеността, с която правителството на Тройната коалиция посреща почти всяко предизвикателство, пред което България се изправя, сякаш показва, че любимата емоция на управляващите е изненадата. Примерите, които могат да бъдат дадени са многобройни: Изненадата на институциите и органите на изпълнителната власт от падналия обилен сняг и то посред зима; изненадата на управляващите от отнетите акредитации на разплащателните агенции и спирането на европейските средства и то след като в продължение на месеци получаваха предупреждения от Брюксел с призиви за действие; и най-пресният пример – изненадата на правителството от спрените доставки на газ и то след като сигнали за подобно развитие бяха получавани многократно през последните години и най-вече през последните седмици. Всяка изненада за управляващите обаче коства много на страната и нанася щети, от които страдат българските граждани, родния бизнес и развитието на България като цяло.


Ние от Българска нова демокрация отговорно заявяваме, че демонстрираната до този момент неподготвеност на правителството по ключови въпроси не може и не бива да продължава! 


2009 г. идва с много предизвикателства и заплахи. От адекватните управленски решения и предприетите мерки, ще зависи изключително много дали страната ни ще успее да преодолее трудностите и ще се превърне в остров на стабилност и просперитет или ще бъде пометена от вълните на надигащата се буря. За жалост още в първите дни на 2009 г. управляващите от Тройната коалиция за пореден път показаха, че нямат експертен капацитет и потенциал да водят България в ситуация на криза – било то природна, финансова, икономическа или енергийна. Очевидно е време този Кабинет да се оттегли от власт, за да могат българските граждани да изберат нови управляващи, които да подготвят страната ни за предстоящите предизвикателства.


През новата парламентарна сесия групата на БНД извежда за свой приоритет поемането на ролята на рационален коректив на управляващите в очакваните за 2009 г. кризисни сфери.


На първо място ще концентрираме вниманието си по отношение на мерките за ограничаване на негативните ефекти от бушуващата вече у нас икономическа криза. Запазвайки първоначалната макрорамка на Бюджет 2009 г. въпреки влошената глобална ситуация правителството заложи бомба с часовников механизъм, целяща да осигури пари за поредното предизборно прахосничество. Това подценяване на рисковете показва или огромна некомпетентност или пълна безотговорност, чиято тежест всички български граждани ще трябва да носим години наред.


На второ място, ще настояваме за приемане на цялостна стратегия за национална енергийна сигурност. Няма съмнение, че настоящата газова криза е породена не само от външни фактори, а от продължилото почти цял мандат управленско безхаберие и липсата на официалната управленска позиция за енергийната стратегия на страната ни в средносрочен и дългосрочен план. Крайно време е да бъдат дадени стратегически отговори на въпросите: С какви енергийни ресурси разполага страната ни и как най-ефективно могат да бъдат използвани те?; Как ще бъде решен проблемът с изключително високата енергоемкост и енергийна неефективност на българската икономика?; Какви са възможностите за повишаване на резервите от различни видове енергийни източници с цел подготвеност при възникване на кризи?; По какъв начин ще бъде гарантирана диверсификацията на източниците на енергия и развиване на алтернативните форми на добив на енергия с цел защита от изпадане във външна енергийна зависимост и отстояване на българските национални интереси?; Какви са плановете за разширяване на използването на възобновяеми енергийни източници с оглед на достигане на европейските екологични критерии и подобряване на качеството на живот на българите?


На трето място, ще настояваме за мерки, които да възстановят влошения имидж на България в ЕС. Управленските провали на Тройната коалиция не ни позволяват да прекрачим реално прага на Европейския съюз и да се възползваме от всички права и възможности, в това число и финансовата подкрепа за развитието на страната, които еврочленството ни предлага. Ние от Българска нова демокрация призоваваме парламента да поеме функцията си на коректив на управляващите и да изисква от Кабинета представяне на постоянен отчет за извършената дейност за справяне с недостатъците в т.нар. проблемни области. След тежките европейски критики за липсата на напредък в сферите на правосъдието и вътрешния ред и безпрецедентните санкции по европейските фондове, народното събрание трябва да поеме ефективно ангажимента за оказване на необходимия натиск за реално изпълнение на изготвените засега само на хартия мерки.


На четвърто място, ще продължим ангажимента си към гарантиране на правата на българските граждани като потребителите и защита на интересите на малкия и средния бизнес. Като най-спешна мярка в тази посока ще настояваме за приемане от Народното събрание на система за обезщетяване на гражданите и бизнеса, чрез която да бъдат осигурени разходи от държавния бюджет за възстановяване на виновно причинените вреди от кризата със спрените газови доставки.
Бих искал да завърша с това, че 2009 г. ще е годината на политическата отговорност, защото от политическите решения ще зависи как страната ни ще премине през очакваните изпитания. Всички български граждани можем само да се радваме, че настоящото вредно управление може да продължи най-късно до лятото. След това идва време за бъдещото дясноцентристко правителство, което най-накрая да поведе страната напред – по пътя на развитието и завръщането към Европа. 

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График