Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Позицията на БНД за:

Позиция на БНД във връзка с протеста на 14 януари 2009 г.

Ние от Българска нова демокрация остро осъждаме опитът да бъде манипулиран и насочен в негативна посока планирания като мирен протест на българските граждани.


В рамките на вчерашната демонстрация пред Народното събрание бяхме свидетели на развитието два паралелни линии на поведение.
Едната, произтичаща от гражданската активност на хора, които не са доволни от политиката на правителството на Тройната коалиция и искат да изразят своето желание за промяна на управленския курс. Изразяването на това неодобрение под формата на протест бе предизвикано най-вече поради нарушения диалог между управляващите и българското общество. Ние от Българска нова демокрация сме убедени, че възможността за протест на гражданите срещу едно управление представлява неотменимо демократично право. Очевидно обаче тоталитарния рефлекс на определени политически кръгове се задейства винаги, когато стане дума за свободно упражняване на тези права.


В този рефлекс се корени и втората линия на поведение. Тя произтичаше от опита за дирижиране на протеста, от подстрекаване на напрежение и насочването му в посока, различна от интересите на събралите се демократично демонстриращи граждани. Цялото общество стана свидетел на това как изкуствено бе провокирано насилие и размирици с цел да се подкопае демократичното основание на протеста и да се разреши използването на силовите методи, познати от един минал режим. В подобна ситуация рационалното мислене бе замъглено за сметка на емоцията и негативната екзалтация, а те предлагат благоприятна среда за развитието на антидемократични действия и практики.


В крайна сметка беше постигнато пълно отвличане на вниманието от първоначалната цел на протеста – искането на отговорност от управляващите за техните грешки и недалновидно ръководене на страната. Такова маскиране винаги е налице, когато властта нерегламентирано се опитва да дирижира гражданската активност в едно общество. Подобни опити обаче са недопустими в една демократична европейска държава, каквато България се опитва да бъде.

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График