Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Позицията на БНД за:

“Конкурсът” за Съвет на директорите на Българския енергиен холдинг е нагласен”

Последните две седмици видяхме как неподготвеността на правителството и наблюдаваното през последните три години целенасочено поставяне на България в пълна енергийна зависимост от Русия превърна спирането на доставките на природен газ в истинска енергийна криза за страната ни. Преди година управляващите се хвалеха как са постигнали "голям шлем" при подписването на енергийните договори с Москва. Използвайки същата реторика, след случилото се в началото на 2009 г. можем да кажем, че България не само не е постигнала голям шлем, ами бе поставена в ситуация на енергиен "валат".


Неадекватните действия на управляващите, накърняващи интересите на българските граждани, обаче продължават. Вчера приключи процедурата за подбор на членове на Съвета на директорите (СД) на формирания през септември „Български енергиен холдинг" (БЕХ) ЕАД. С този „конкурс" българското общество за пореден път стана свидетел, че хаосът при управляващите от Тройната коалиция се наблюдава единствено при намирането на полезни за България решения за изход от кризисни ситуации, но не и при разпределяне на управленски постове за контрол на държавни средства. Стана ясно, че процедурата, която уж независимо и безпристрастно трябваше да определи най-квалифицираните и компетентни кандидати за ръководството на новата енергийна мегаструктура, е чист фарс. Проведеният конкурс бе плод единствено на конюнктурни решения, свързани с политическо спазаряване в Тройната коалиция и стремеж за запазването на достъпа до огромния ресурс на холдинга. Тук е мястото да припомним, че става дума за структура, чиито общи активи ще се изчисляват на близо 4 млрд. евро, а годишните приходи на над 1.8 млрд. евро.


Няма никакво съмнение, че механизмът, по който е избрано ръководството, ще бъде продължен чрез верижни партийно-квотни назначения и по-долу в структурата на Енергийния холдинг Този фарс води до овладяване на ключова структура, елемент от националната сигурност, по партиен принцип. От тук нататък няма никакви гаранции, че огромният финансов и корпоративен ресурс на холдинга няма да бъде използван за пълнене на "черни" партийни каси или за нерегламентирано изпълнение на политически поръчки от неговите ръководни представители.


Основателен е и въпросът чии интереси ще обслужват сегашните предопределени назначения. Няма съмнение, че подобно узурпиране на холдинга от политическите сили, довели до сегашното зависимо положение от Русия, позволява пълен контрол по отношение на решенията за участие в бъдещи проекти, свързани с намиране на алтернативни енергийните източници за България. Трябва да се попитаме в крайна сметка кой има интерес да подържа енергийната зависимост на страната ни за дълъг период от време и на каква цена.


В заключение ние от Българска нова демокрация отговорно заявяваме, че няма да позволим страната ни да бъде окончателно отклонена от нейния европейски път. Разполагаме с доказателства за нагласения конкурс за подбор на членове на Съвета на директорите на „Български енергиен холдинг" ЕАД, които ще предоставим на българската общественост и медии.

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График