Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Позицията на БНД за:

Позиция на Българска нова демокрация за отварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй”

Настоящото правителство няма капацитет да се справи с преговори за отваряне на 3-и и 4-и блок на АЕЦ «Козлодуй»

 

Когато говорим за предприемане на действия в посока на провеждане на преговори с Европейската комисия за повторно отваряне на 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй", трябва да е пределно ясно, че в Европейския съюз разменната валута е доверието. България обаче не разполага с тази валута, защото настоящото правителство загуби доверието на Европейската комисия.


Преди правителството да търси подкрепа от Народното събрание, то трябва да изготви и да представи аргументираната си позиция във вида, в който би трябвало да я представи в Брюксел. Плюсовете и минусите от такава стъпка, какво би се случило, ако в бъдеще отново се наложи да се затварят реактори и колко би струвало това на българската държава и нейните данъкоплатци.


Следователно, към настоящия момент предложението на БСП и ДПС в тази посока не цели нищо друго, освен да хвърля прах в очите на хората.


Ние от БНД искаме предварително да направим уговорката, че решението на Брюксел не бива да поражда евроскептицизъм сред българските граждани. Позицията, която е представена пред НС, може да бъде охарактеризирана като голо патриотарство и помпане на мускули, отговорът от Брюксел на която е предварително ясен.


И това ще е така, докато страната ни се управлява от хора, които категорично доказаха, че са неспособни да водят преговори като равнопоставен партньор с Европейската комисия, защитавайки българските интереси. Но на всички вече е ясно, че управляващите ще продължат да оправдават своята некомпетентност с Брюксел.


Според Договора за присъединяване на България към ЕС, страната ни може да се възползва от клаузите в чл. 36 до края на 2009 г. С други думи нашата възможност за отваряне на 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй" е само до края на 2009 г.


Настоящото мнозинство и излъченото от него правителство няма капацитета да доведе до успешен финал този проблем преди края на мандата си. Затова Българска нова демокрация няма да подкрепи предложението за даване на мандат на това правителството за провеждане на преговори с Европейската комисия.


Тежестта на тази битка ще падне на плещите на следващото българско правителство, което се надяваме да е дясноцентристко, по-зряло, интелигентно, по-отговорно и разумно. Правителство, което ще възвърне доверието на партньорите ни и ще върне България по нейния европейски път.

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График