Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Позицията на БНД за:

ИЗКАЗВАНЕ на народния представител от Българска нова демокрация доц. АТАНАС ЩЕРЕВ при обсъждането на Бюджет 2009 19 ноември 2008 г.

Уважаеми господин председател,
Уважаеми госпожи и господа народни представители,
Уважаеми господин премиер,
Госпожи и господа министри,


Народните представители от Българска нова демокрация смятат, че Бюджет 2009 трябваше да бъде подготвен в няколко насоки:

 1. Да бъде антикризисен с мерки за ограничаване на последиците от финансовата и икономическа криза.
 2. Да се отговори на критиките на ЕС за тоталната корупция в страната като се започне от министерствата и държавните ведомства и се достигне до отделни държавни и общински служители.
 3. Да се реформират, да се прояви политическа воля за промяна в нереформираните области, като се заложат пари за тези реформи: здравеопазване, образование, наука, социална политика, транспорт и др.

Вместо всичко това управляващото мнозинство преписва бюджета от 2008г., като налива само повече пари в тези нереформирани отрасли, с което увеличава възможността за корупционни измами в страната и вместо ограничаване се стимулира развитието на икономическата криза.


На всичко отгоре при това бездействие управляващото мнозинство се готви да повтори мандата си. Наистина нашият народ е мъдър като казва ,че не е луд този, който изяжда зелника, а този, който му го дава.


Искам да се спра на някои факти за здравеопазването и финансирането му от Бюджет 2009.

 • Не мога да си обясня как пари на здравно осигурените български граждани се прехвърлят в държавния бюджет и то при явен недостиг на средства в здравеопазването (400 млн. лева). Едните пари се събират от здравно осигурените,  а другите от всички данъкоплатци , Това е явно нарушение на законите на страната .
 • Приета беше стратегия за здравеопазването 2008-2013г. с хубави пожелания, написана красиво и увлекателно като приказка, но без каквато и да е връзка с Бюджет 2009. В стратегията пише, че средствата за здравеопазване трябва да достигнат средните нива за ЕС до 2013г., т.е. около 8% от БВП. За втората година от нейното изпълнение обаче те остават 4,3 на сто.
 • За пореден път поради недостиг на финансов ресурс и поради това, че не се регламентират доплащанията в болниците не се върви към подписване на рамков договор. Управляващите явно разчитат на използване на закононарушенията на управителния съвет на Българския лекарски съюз, за да се опитат в суматохата да лансират удобни членове на новия УС и така да се подпише рамковия договор, предложен от касата. Силно се надявам, че на отчетно-изборния събор, който трябва да се проведе до средата на другия месец, няма да се намерят такива предатели в лекарското съсловие. Без силно завишаване на публичния ресурс за здравеопазване и без регламентиране на доплащанията с доплащане от държавата за социално слабите, справедлив рамков договор не може да бъде подписан.
 • Друг пример: въпреки силно намаления брой на медицински специалисти ( мед. сестри и лекари с някои специалности ) управляващите нямат визия за справяне със ситуацията.
 • Въпреки недостига на лечебни заведения, които предлагат качествено здравеопазване и липсата на достатъчни инвестиции в здравеопазването, управляващите твърдят, че трябва да има ограничения за регистрация на нови лечебни заведения. Защото имало много болници и легла, а колко от тях отговарят на европейските критерии, не се споменава. Така логично се сложи лимит на болници, като  болница Токуда и по този начин да се ограничи свободния достъп на българските граждани до качествено здравеопазване. Тук е мястото да кажа две думи за частниците, които са поне 70 % от данъкоплатците в България и които хрантутят правителство, депутати, чиновници и всички останали, които са на държавната софра . Така че с по- голямо уважение към частниците, дами и господа социалисти.

Въпреки лошите показатели за смъртността в България, особено от сърдечно-съдови, мозъчно- съдови  и онкологични заболявания и то в по-тежките им напреднали форми в сравнение със сходни показатели в ЕС, управляващите и тази година в Бюджет 2009 не залагат достатъчен финансов ресурс за превенция, първична и вторична профилактика. Така и не можа да се разбере, че парите за профилактични дейности не са прост разход, а печеливша инвестиция с най-висок дивидент, какъвто можете да си представите.


Няма лошо да има програма за профилактика на кърлежовите заболявания, но приоритетите в здравеопазването трябва да бъдат други и затова трябва да има разбиране и политическа воля. Разбира се – и компетентност.
Мога да продължа с тези и подобни примери за нуждите от понякога болезнени реформи и то не само в здравеопазването, но ще кажа само:

 

 1. Бюджет 2009 е бюджет на пилеенето на парите на данъкоплатците.
 2. Бюджет 2009 е бюджет на мухлясалото бездействие.
 3. Бюджет 2009 е бюджет на изчакването и снижаването, за да отмине някак си и тази година.

БНД няма да гласува за Бюджет 2009, като силно се надяваме и вярваме в обединението на дясноцентристко мислещите хора в България за истински реформи, за истинска европеизация на страната ни в името на благоденствието на българския народ.
       
Благодаря за вниманието!

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График