Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Позицията на БНД за:

Явяване на БНД на предстоящите Местни избори 2015 г.

От своето създаване през 2008 г. до днес ПП „Българска нова демокрация“ (БНД) защитава убеждението, че страната ни се нуждае от прагматично дясно управление, което да приложи на практика десноцентристките приоритети за развитие на политическите, икономическите и социалните процеси в страната. В изминалите години чрез защитаваните от своите представители политически принципи и идеи за секторни политики БНД е доказала своята принадлежност към дясното пространство в България. Със своите действия винаги сме работили за обединение на прагматичната десница у нас.

Обединението на десни партии в Реформаторския блок показа, че това е конкурентноспособна политическа платформа. Единодействието на Блока на последните избори донесе удовлетворителни резултати, които загатнаха за сериозния потенциал на обединената десница. БНД подпомогна този процес с включването си в предизборната коалиция, със спечелване на едно депутатско място от Монтана (всъщност по оста Видин-Монтана-Враца това е единственият народен представител от коалиция РБ) и постигане на добри резултати в регионите, където имаме силни позиции. Стана ясно, че с обединени сили и добре обмислена и представена политическа визия повече избиратели могат да бъдат привлечени да подкрепят със своя вот дясната идея. Доброто представяне на Реформаторския блок на парламентарните избори може да се приеме само като началото на завръщането на традиционната десница в управлението на страната.

С наближаването на Местните избори 2015 г. започнаха разговорите за общо явяване на шестте политически формации от Реформаторския блок, представени в 43-тото Народно събрание. БНД участва активно във всички дискусии с представителите на партиите-учредители на Блока за единна регистрация и взаимодействие на предстоящия вот. За съжаление в последните месеци единното говорене и демонстрацията на желание за общи действия се нарушаваше от несъществени препятствия, от вътрешни обвинения и от липса на достатъчно доверие между представителите на отделните формации в Реформаторския блок. Разговорите „през“ медиите и последващото публично преекспониране на вътрешните противоречия в Блока обаче постепенно създават несигурност и водят до спад в доверието сред поддръжниците на дясната идея. На свой ред разнопосочните предложения по време на заседанията за обща подготовка за изборите създадоха впечатлението за известно противопоставяне между Демократи за силна България в лицето на г-н Радан Кънев и Движение „България на гражданите“ в лицето на г-жа Меглена Кунева. Това противопоставяне нямаше как да не излезе извън „кухнята“ и да не се появи като сигнал в публичното пространство. Представителите на БНД в предизборните съвещания многократно напомняха, че този тип политическо поведение води до разочарования след избирателите на Реформаторския блок и отрицателните последици за предстоящите избори ще бъдат неизбежни. За съжаление не беше чут нашият призив за сближаване на позициите и единно говорене в публичното пространство. Деструктивното поведение достигна своята кулминация в началото на последния ден на август, като за наша радост лидерите на съставните партии успяха да постигна разбирателство по-късно и бе взето важното решение за обща регистрация на предстоящия вот. Разбира се, между подадената заявка и реалното й изпълнение стои волята на ръководствата на съставните партии на Блока да сформират общата предизборна коалиция. БНД приветства решението за общо явяване на Реформаторския блок със своя централна регистрация, макар и без БНД, като навсякъде по места партията ни ще се стреми да вземе участие в общата предизборна кампания за постигане на максимално добър изборен резултат. Същевременно обаче не можем да не отчетем като политическо късогледство нежеланието на партии-учредители на Блока да разширят неговия обхват с формално включване на нови дясноцентристки политически формации. Подобно поведение възпрепятства разширяването на социалната база и броя на привържениците, които биха застанали зад едно реално широко обединение на десните сили в България. Във връзка с това ние от БНД на заседание на Политическия съвет на партията решихме, независимо от намерението ни да подкрепим общите листи на Реформаторския блок, да предприемем стъпки към отделна регистрация на предстоящия вот.

Вярваме, че Реформаторският блок обединява демократично мислещи хора не само на ниво симпатизанти, но и на ниво ръководства и структури на отделните партии. Това съвсем естествено би довело до наличие на различни политически мнения по места. Независимо от желанието за обединение и общо явяване на Блока във всички общини и населени места на предстоящите Местни избори 2015 г., то едва ли единодействие би се получило навсякъде. Очаквайки регистрацията на БНД за вота, призоваваме всички членове на партиите в Реформаторския блок да съдействат за възможно най-голяма мобилизация за реализиране на политическите приоритети и управленски идеи, около които са обединени партиите в Блока!

Същевременно се обръщаме и към представителите на нашата партия по места да следват досега защитаваните и отстоявани от БНД принципи за партньорство в дясното пространство и поети ангажименти в рамките на Реформаторския блок. Участието и явяването на местни избори често поднасят изкушения за включване и подкрепа на разнопосочни коалиции, съобразени с местните интереси и разпределение на силите. Защитата на досега следваната принципна линия за дългосрочното позициониране на БНД в дясното политическо пространство изисква да не се поддаваме на тези изкушения, носещи единствено краткосрочни частични ползи по места. Само по този начин в рамките на обединената десница бихме запазили последователността на нашите досегашни действия и бихме постигнали най-добри изборни резултати.

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График