Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Доц. д-р Борислав Великов

Доц. д-р Борислав Великов

Визитка:
Доцент в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски"
Председател на 39-то Народно събрание (2005 г.)
Народен представител три мандата на Монтана /2001-2009 г, 2014-2017 г./
Председател на партия "Българска нова демокрация" /БНД/, част от коалиция РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК
Член на Съвета на настоятелите на Българската академия на науките /БАН/
Зам.-председател на Българската Асоциация по водите /БАВ/,
член на Националния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, на Стратегическия съвет на Международната асоциация по водите и на EUREAU 1 – Комисия по питейните води към Европейската федерация на В и К операторите
Основател на АКВАХИМ  АД – работодател на 60 високообразовани българи – химици, биолози, медици, фармацевти, икономисти.
Почетен гражданин на Лом за особени заслуги като народен представител – първият действащ политик, удостояван с това звание
Председател на сдружение "Приятелите на Радичков"
Дарител, общественик, ментор на млади хора, които подпомага с лични средства за образованието им
Кандидат за народен представител на Монтана от Реформаторския блок на предсрочни избори за 44-то Народно събрание на 26 март 2017 г. с номер 21 в интегралната бюлетина.

Доц. д-р Борислав Великов е роден в София в семейство на преселници от Оряхово. Правнук е на близкия съратник на Левски и секретар-касиер на Тетевенския революционен комитет Петко Милев-Страшника. Къщата на дядо му в Оряхово е била до тази на ненадминатия автор на Дунавското хоро Дико Илиев. Като малък Борислав Великов пази в сърцето си сантиментални спомени от срещите с бай Дико Илиев, може би от тогава е и хобито му да пее.
Женен, с три дъщери, има и четири внучета.
Магистър по "Неорганична и аналитична химия" на Софийския университет, доктор по химия на Природо-научния факултет на Карловия университет – Прага и доцент по хидрохимия в Минно-геоложкия университет в София. Дарява цялата си преподавателска заплата.
Владее писмено и говоримо шест езика: немски, английски, френски, чешки и руски (и български). Автор e на две научни книги, три учебника за студенти и над 60 научни публикации в български и чуждестранни издания. Участва в десетки национални и международни проекта, свързани с опазването на околната среда и водите.
Доц. Великов влиза в политиката през 2001 година като народен представител на област Монтана, след като вече е постигнал почти всичко в кариерата и бизнеса си. Той е най-високопоставеният представител във властта, който Монтана е имала. През февруари 2005 година става вторият по важност мъж в държавата след президента като председател на 39-то Народно събрание. Доц. Великов е народен представител на Монтана в 39-то и 40-то Народно събрание /2001 до 2009 г./, после в 43-то НС, приключило работата си наскоро. Зам.-председател е на комисията по образование и наука, член на комисията по околната среда и водите в последния парламент, а в предишните – в комисиите по здравеопазване, по икономическа политика и по екология. През тези малко над 10 години в парламента с негово участие са изготвени над 500 писмени предложения за промени в законопроекти. С неговия принос са направени законите за водите, за почвите, за храните, за здравето и за здравното осигуряване, за трансплантацията, за лекарствените продукти в хуманната медицина, за съсловните организации на магистър-фармацевтите, законите в сферата на образованието, за администрацията, в банковата сфера, енергетиката, за политическите парти и изборното законодателство. Негови са и много предложения и участие в закони, касаещи социалната сфера и подкрепа за хората – по негово предложение за вдигане размера на минималния осигурителен доход за страната, върху който се изчисляват всички социални плащания, за продължаване действието и обезщетенията на граждани, притежаващи лихвоточки и т.н. В пленарната зала доц. Великов е направил над 200 изказвания. Само в последното 43-то Народно събрание той се е изказвал от парламентарната трибуна повече от 50 пъти, което общо прави над 4 часа. Основните теми са свързани с развитието и съживяването на Монтана и Северозапада и с болките на хората от региона.
Като народен представител доц. Великов използва единствено личния си автомобил. Не ползва служебен бензин, кабинет, експерти и секретарки, на които има право. Така спестява стотици хиляди левове на данъкоплатците. Дарява цялата си депутатска заплата на бедни и болни хора от област Монтана. За тези години са подпомогнати над 1200 семейства със стотици хиляди лева. На бездомната Албена Марийкова и трите й деца той купува къща в с. Василовци за 4000 лева. С 12 хиляди лева лични средства създава лекарски кабинет в краен квартал на Монтана, а също за известно време издържа мобилен зъболекарски кабинет. Подпомага различни благотворителни каузи, клубове на пенсионери, инвалиди, читалища. Дарява за болници, детски и социални домове и различни организации. Дарител и ктитор е на църкви и храмове в Северозапада.
Доц. Б. Великов активно подпомага образованието, спорта и културата. С лични средства дава ежемесечни стипендии студенти и ученици-сираци и от социално затруднени семейства. С негова помощ се образоват вече 45 младежи. Той е председател на сдружението " Приятелите на Радичков", с чиято помощ бяха изградени паметници в София, Монтана и Берковица на големия писател от Калиманица и се издават неговите събрани съчинения. До последния й дъх доц. Великов подпомагаше и 94-годишната стринка на Радичков – леля Здравка.
Доц. Великов е инициатор за възстановяването на футболен клуб " Мария Луиза" в Лом и негов президент до 2009 г. За развитие на детско-юношеската футболна школа, в която са тренирали стотици деца, както и за издръжка на представителен мъжки отбор на крайдунавския град доц. Великов е осигурил издръжка в размер на около половин милион лева. Подпомага футболния отбор в Монтана, женския баскетболен отбор в Монтана и Клуба по биатлон на европейската шампионка Павлина Филипова в Берковица.
Носител е на високата награда "Достоен българин на 2006 г.", връчена му от министър-председателя на България.
За изключителната си благотворителна дейност е награден с медал "За хората с добри сърца" на престижна фондация, каквито отличия имат Христо Стоичков и папата.
За особено значим принос и заслуги към обществото е удостоен с наградата " Следовник на народните будители".
За службата си в полза на обществото и за дарителство е носител на наградата "Бялата птица" за 2016 г.
За особени заслуги към духовността и дарителство за възстановяване на храмове и църкви в региона през февруари 2017 г. е награден с орден "Антим I", по повод 200-годишнината от рождението на духовника, който е първият председател на Народното събрание на България след Освобождението й.
Почетен гражданин на Лом за особени заслуги като народен представител – първият действащ политик, удостояван с това звание.

"Моята кауза вече 16 години е да се грижа за Монтана и страната си. Искам да дам още за съживяването на Северозападния ни край! Това е приоритетът в дейността м през последните години и мотивът ми за четвърти път да се кандидатира за народен представител на Монтана от Реформаторския блок"

Политическа резолюция на Първия конгрес на Коалиция от партии "Реформаторски блок"

Ние, делегатите на Първия конгрес на Реформаторския блок,
Водени от убеждението, че само единна Десница може да постигне политическите очаквания на десните избиратели, потвърждаваме участието си в РБ като доказана във времето платформа за обединение на десните хора в България.
Ние, членовете на РБ, се ангажираме да работим за утвърждаване на съвременните консервативни ценности в българската политика:

1. За силна държава, гарантираща равнопоставеност на собствеността, в секторите, формиращи публичната среда за живот на хората:
- сигурност;
- образование;
- култура;
- здравеопазване;
- инфраструктура;
- върховенство на закона.

2. За отстояване на свободата и индивидуалните човешки права чрез:
- защита на собствеността;
- защита на предприемачеството;
- защита на конкуренцията;
- защита на свободния човек от административен произвол.

3. За изграждане на модерен патриотичен идеал, основан на разбирането за отстояването на българската гражданска национална идентичност и националните цели и задължителното им включване в общите политики на съюзи и общности, в които България участва.

4. Противопоставяме се на социално-либералните заблуди на прехода. Не приемаме, че едно общество може да постигне устойчивост и напредък, когато:
- едни граждани имат само права, а други – само задължения;
- бизнес-интересът винаги надделява над обществения интерес;
- отстояването на групови права не е в унисон с общите ценности на националната държава;
- социалното подпомагане е модел на живот, а не временна помощ в кризисен момент;
- протестът за справедливост е обречен да отговаря на въпроса КОЙ, а не на въпроса ЗАЩО, поради липса на ясни и валидни за всички правила, наложени от ефективна държава.

Реформаторският блок ще продължи да бъде гарант за ефективното и пълноценно членство на България в ЕС и НАТО като ефективни механизми за гарантиране на националния интерес.

Реформаторският блок ще продължи да е отворен за сътрудничество с всички организации, които споделят дясно-центристки ценности и желаят да работят за силна държава на свободни хора.

Изразяваме положителна оценка за участието на РБ в управлението на България в периода 2014 – 2016 г. и за степента на изпълнение на програмата за управление на мнозинството в 43-то Народно събрание.

Даваме мандат на ръководните органи на Блока в 44-то Народно събрание да работят за формиране на дясно-центристка управленска коалиция с приоритетни партньори партиите членове на семейството на ЕНП.

Обединени в усилието да раздвижим и съживим Северозападния ни край!

На 7 март 2016 г., понеделник, от 14 часа, в малката зала на Младежкия дом в Монтана ще се проведе среща на Инициативния комитет за създаване на държавен интегриран професионален колеж в Монтана с директори на средни училища и професионални гимназии и работодатели от област Монтана. В Инициативния комитет начело с доц. д-р Борислав Великов, заместник-председател на парламентарната комисия по образование и наука в XLIII Народно събрание, участват граждани, общественици, предприемачи, представители на местната и централна власт и народни представители от област Монтана.

На срещата маркетинговата компания "НОЕМА" ще представи специално изследване на нагласите и потребностите от такъв колеж, проведено сред предприемачи, родители, ученици и учители. Ще обсъдим нуждите на работодателите от региона от категории персонал и предпочитани направления и специалности за преподаване в бъдещия колеж и нагласите и предпочитанията на учениците към направления и специалности.

Отчитайки ключовата роля на професионалното образование и необходимостта от целенасочени усилия за подобряване на икономическото и социалното състояние на Монтана и на целия Северозападен район, съзнавайки, че високата професионална квалификация и специализация на работната сила в нашия край е ключ за повишаване на конкурентоспособността на местната икономика и благосъстоянието на хората, смятаме, че това може да бъде постигнато единствено със съвместните усилия на държавата, бизнеса и широката общественост.

В последният момент преди малко участие в срещата е потвърдил и бившия министър Танев, сега съветник на премиера.

 

Изказване в подкрепа на предложението за решение за персонални промени в МС

Уважаема г-жо Председател, уважаеми зам.-министър председатели, министри, уважаеми колеги народни представители,

Ще се изкажа в подкрепа на предложението за решение за персонални промени в МС на министър-председателя Бойко Борисов.
Изложението ми ще се състои от две кратки части:
  1. Няколко изречения за самата Меглена Кунева;
  2. Мнение относно очакваното от нея на поста министър на образованието и науката.

1. Познавам по-отблизо г-жа Кунева от около 15-16 години, най-напред като директор на правна дирекция в МС, после като народен представител в 39-то НС, главен преговарящ за присъединяването на РБ към ЕС, министър по европейските въпроси в два кабинета, европейски комисар, първата жена с наградата “Европеец на годината” (2008 г.), член на групата на Лисабонския съвет за общество с икономика, основана на знанието. На 15.11.2010 г. М. Кунева като съветник на вицепрезидента на ЕК заявява отговорно, че образованието, здравеопазването и публичната администрация могат да бъдат българските приоритети. И още – да променим структурата на икономиката ни може само с образованието като национален приоритет!

Макар и с отлични възможности да реализира своя потенциал и опит в Брюксел, Меглена Кунева се завръща в България, за да живее и работи тук, за да подпомогне икономическото и духовно развитие на Отечеството. През всички тези години г-жа Кунева се е доказала като човек с богат управленски опит, със силен характер, жена, която повече работи, отколкото да говори.

2. Какво очакваме от нея?

Да продължи реформата в образованието (подхваната от проф. Танев) със силната политическа воля, която г-жа Кунева притежава и която безспорно е била аргумент при изготвяне на предложението на премиера към позицията вицепремиер да й се възложи отговорността на ресорното МОН.

Очакваме нейната отлична правна подготовка (д-р по право) и безупречен административен подход да се съчетаят със способността й да мобилизира хората и да ги подтиква да дават максимума от себе си. Така великолепните експерти в МОН ще могат да ускорят работата по подготовката на подзаконовите нормативни актове, вкл. ДОС и учебните програми, за навременното прилагане в практиката на полезния ЗПУУО, без при това да разместват или пък дори да премахват важни пластове на родовата ни памет! Ще очакваме по-голяма диалогичност на г-жа Кунева и с учителите, директорите и другите педагогически специалисти, със съсловните организации, с родителите и журналистите. Да се обяснява повече, какво се работи в МОН, е очевидно и необходимо условие и предимство.

В КОН на 43-то НС под председателството на Милена Дамянова съществува отлична работна атмосфера и в резултат – и добри законодателни решения. Очакваме и занапред ползотворно сътрудничество с министерството и новия министър, защото ЗИД на ЗВО предстои да влезе в пленарната зала, а в дневния ни ред са изменения в Закона за развитието на академичния състав, в Закона за насърчаване на научните изследвания, в Закона за професионалното образование и обучение(последният подхванат добре от министър Танев). Ще очакваме и решаваща подкрепа от министъра на образованието и науката г-жа Кунева за наваксване на дълга ни към науката в нашата страна, включително с увеличаване на държавната субсидия за наука, когато му дойде времето да се оформя държавният бюджет за 2017 година.

В заключение призовавам всички колеги народни представители да надмогнем партийните страсти, да подходим отговорно и да подкрепим М. Кунева и проекта за решение за персонални промени, предложени от министър-председателя!

гр. София, 03.02.2016 г.
Доц. д-р Борислав Великов

 

Българска Нова Демокрация

Политическа партия БЪЛГАРСКА НОВА ДЕМОКРАЦИЯ (БНД) е учредена на 11 май 2008г. Всички инициатори за учредяването на политическата сила изповядват дясноцентристки идеи и принципи. Основните ценности, които БНД прокламира и отстоява, са справедливостта и върховенството на закона; индивидуалната свобода и личната и обществена отговорност ...
повече »

БНД - Българска  нова демокрация

Партията се представлява от инж. Валери Тимов Георгиев

 

БНД на предстоящите Местни избори 2015 г.

От своето създаване през 2008 г. до днес ПП „Българска нова демокрация“ (БНД) защитава убеждението, че страната ни се нуждае от прагматично дясно управление, което да приложи на практика десноцентристките приоритети за развитие на политическите, икономическите и социалните процеси в страната. В изминалите години чрез защитаваните от своите представители политически принципи и идеи за секторни политики БНД е доказала своята принадлежност към дясното пространство в България. Със своите действия винаги сме работили за обединение на прагматичната десница у нас.
повече »

 

Трети конгрес на БНД

Доц. Борислав Великов бе избран за председател на БНД на Третия конгрес на партията.

БНД - Българска  нова демокрация

Форумът на БНД, която е парламентарно представената политическа сила в групата на Реформаторския блок, избра ново ръководство, прие изменения в устава и обсъди стратегически насоки за дясноцентристко партньорство и за участие на предстоящите избори за местна власт.
повече »

 

Позицията на БНД за:

Изказване на Николай Свинаров,председател на Българска нова демокрация

Вот на недоверие към правителството25 февруари 2009 г. Този вот не е пореден или последен, той е вот на отчаянието, което опозицията трябва да превърне в надежда. България обаче се намира в тежка политическа криза, която изисква не просто рационални де

коментари (3)

 

Изказване на Лидия Шулева, заместник-председател на Българска нова демокрация

Вот на недоверие към правителството 25 февруари 2009 г.     Още през 2006г. Макс Оте един от брилянтните икономически умове на нашето съвремие издаде книгата „Кризата идва", в която каза: „Анализирайки ситуацията ви препоръчвам своевременно

коментари (3)

 

Българска нова демокрация е готова да се яви самостоятелно на предстоящите избори

БНД с ясна програма за излизане от кризата   Българска нова демокрация има достатъчен експертен и организационен потенциал за самостоятелно явяване на изборите. Това заяви лидерът на партията Николай Свинаров в рамките на редовната седмична

коментари (5)

 

Мнението на ОЛАФ за липсата на гаранции, че корупцията и злоупотребите по САПАРД няма да продължат

Само в рамките на десет дни след публикуването на междинния доклад от европейските институции, определен от управляващите като положителен, дойде поредната серия от звучни еврошамари за българското правителство и администрацията по еврофондовете. Първо

коментари (2)

 

„БЪЛГАРСКИЯТ ПРОЕКТ - ИКОНОМИЧЕСКИ ПРИОРИТЕТИ В УСЛОВИЯ НА КРИЗА”

Встъпителни думи на заместник-председателя на Българска нова демокрация Лидия Шулева   Българският проект – икономически приоритети в условия на криза – експортна политика; чуждестранни инвестиции; кредитна политика; капиталов пазар; еврозона;

коментари (3)

 

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График