Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Новини

05.06.2008

Българска нова демокрация предлага промяна в Закона за защита на конкуренцията

„Българска нова демокрация” предлага промяна в Закона за защита на конкуренцията, с която да се разширят правомощията на Комисията за защита на конкуренцията. Предложението на БНД е внесено в деловодството на парламента днес, 5 юни 2008 г.

 

При хармонизирането на българското законодателство с европейското са въведени почти всички правомощия на КЗК, с изключение на този най-важен механизъм за предотвратяване на злоупотреби с монополно положение и картелиране. Предлаганите правомощия са отдавна приет стандарт за компетентност на органите за защита на конкуренцията в страните от Европейския съюз.

 

Предложените промени целят Комисията за защита на конкуренцията още на етап предварителна проверка на случаите да разполага с ефективен инструментариум от мерки, с които незабавно да може да разпорежда прекратяване на всички порочни практики в сферата на конкуренцията. На практика БНД предлага КЗК да има правомощия да налага т. нар. „временни мерки” още по време на проверките и разследването за установяване на нарушение.

 

Наред с това Комисията за защита на конкуренцията ще може да одобрява поемане на задължения от страна на проверяваните субекти, така че те по най-бързия начин да преустановят порочната практика.

 

Предлаганите правомощия са обезпечени със сериозни санкции, които са увеличени многократно. Така например, максималната глоба за нарушители, според предложените промени, се увеличава на 3 млн.лв.

всички новини »

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График