Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Новини

19.06.2008

Бизнесът подкрепи законопроекта на БНД за обслужване „без гише”

Заставаме изцяло зад предложенията ви за промени в Закона за административното регулиране и административния контрол на стопанската дейност и ще лобираме за неговото приемане. Това заявиха представителите на работодателските и браншовите организации по време на инициираната от Българска нова демокрация (БНД) среща за дискутиране на административните бариери пред бизнеса.

 

Срещата се проведе днес в зала „Изток” на Народното събрание, на която заместник-председателят на БНД Лидия Шулева и другите народни представители представиха предложенията за промени в закона. Най-общо те се отнасят до отпадане на необходимостта бизнесът да предоставя документи, които съществуват в държавната администрация, или такива, които тя би могла да получи по служебен път.

 

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев този закон не е политически и ако предложените промени се приемат, той изцяло ще подкрепи бизнеса и ще подобри бизнес средата у нас. Проф. Борислав Борисов – председател на Съюза за стопанска инициатива, подчерта, че това не само е добра инициатива, а е нещо повече от революционно начинание в подкрепа на бизнеса.

 

Представителите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, на Българската стопанска камара, на Браншовата камара по машиностроене и други организации се присъединиха към подкрепата за така представения законопроект. Те изразиха своята увереност, че с приемането на промените ще се спести много време на бизнеса, което той губи в ходене по институциите за подаване на документи. Нещо повече – по този начин ще се избегнат и корупционни практики.

 

Участниците в срещата обсъдиха и съществуващите лицензионни и регулаторни режими, които пречат на ефективната работа на бизнеса. Те се договориха, ако промените бъдат приети на първо четене, да се направи допълнително предложение, с което да се делегират определени права на областните управители за контрол и отмяна на редица неправомерни общински регулаторни режими. По време на срещата стана ясно още, че на местно ниво тези режими са над 2000 и на практика те са основната пречка пред бизнеса. За сравнение на централно ниво режимите са 300 на брой.

 

Представителите на работодателските и браншовите организации и депутатите от Българска нова демокрация се разбраха занапред да разработват съвместни законопроекти, които да улесняват дейността на бизнеса.

 

В края на срещата Лидия Шулева информира работодателите и браншовиците за още една идея на БНД – разработеният вече Закон за пенсионен инвестиционен фонд, който следващата седмица ще бъде внесен в парламента за разглеждане. Народните представители се ангажираха да предоставят законопроекта на бизнеса за мнения и становища.

всички новини »

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График