Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Новини

24.06.2008

Доц. Великов лично изследва безопасността на питейната вода в с. Долно Линево

Народният представител на Монтана доц. Борислав Великов се зае лично да изследва и анализира питейната вода в ломското село Долно Линево, за която местните хора имат притеснения, че не е достатъчно годна за консумация. В свободния си от парламентарни ангажименти ден той посети селото и влезе в качеството си на доцент по хидрохимия и специалист по водите. Доц. Великов закара със собствения си автомобил необходимата измервателна апаратура и най-модерни и чувствителни тестове на неговата фирма „Аквахим”, която е представител на германския концерн „Мерк” за България в търговията с химически консумативи за лабораторни изследвания. С тях на място той лично извърши изследвания на водата от мястото на сондажа и сравни резултатите с тези от произволна чешма в селото, след като водата е преминала по В и К тръбите.

 

Високо експертното му заключение от първоначалния полеви тест е, че водата не е опасна за здравето на хората. В нея има повишено малко над нормата ниво на нитрити и амоняк, но той не се дължи на органично замърсяване от разлагане на биоматерии в района на сондажа, а на причини от естествен характер. Освен това количеството нитрити е много по-малко от това, което се слага например в колбасите за консервация и удължаване на трайността им, коментира доц. Великов.

 

Местният водоизточник в селото съществува от ноември 2007 година. Създаването на сондажа, който е дълбок 200 места, а водата се изпомпва от 90 метра дълбочина, слага край на дългогодишното безводие и мъки на хората в селото. В Долно Линево през лятото населението достига до 500-600 души. Години наред хората са носели вода от местни кладенци и една обществена чешма в селото, а последните 2 години са им карали вода с водоноски, обясни кметът Росен Иванов. От ноември досега обаче местният водоизточник, от който сега хората пият вода и ползват в изобилие за битови нужди, не е узаконен с необходимите документи и разрешителни от здравните власти, в случая РИОКОЗ-Монтана. Това е заради показаните при техните изследвания превишения на нормите по българския държавен стандарт на амоняка, в някои проби до три пъти, 1,5 пъти на мангана и малко над нормата на желязото и нитритите.

 

Пробите са вземани от мястото на сондажа и от чешми в селото и са носени за изследване в лабораториите в Монтана. За времето от вземането на пробата до изследването й вследствие на температурата и при транспортирането й могат да настъпят промени, коментира доц. Великов. Затова той решава да се убеди сам на място в качеството на водите като се направят експресни тестове на място. Те показаха наистина, че има известни отклонения, поради което той взе отново проби за изследване и в лабораторни условия. „След окончателния анализ ще обсъдим проблема заедно в Министерството на здравеопазването. Но най-вероятно ще има основания да се издаде временно разрешително за ползването на питейната вода в Долно Линево, тъй като тя не създава заплаха за здравето на хората, въпреки някои малки отклонения най-вече при нитритите”, прогнозира доцентът по хидрохимия доц. Великов.

всички новини »

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График