Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Новини

24.06.2008

Днешният дебат при президента за енергийната сигурност е закъснял и извън дневния ред на хората, заяви в Монтана депутатът от БНД доц. Б. Великов

Като много закъснял и като поредна пиар акция на президента определи днешния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) народният представител на Монтана доц. Борислав Великов. На нарочна пресконференция в Монтана той огласи официалната позиция на парламентарната група на партия „Българска нова демокрация” по повод заседанието при държавния глава, което започна в 14 часа. Темата на заседанието е “Последиците за сигурността на България от участието на страната в големи енергийни проекти”. Според закона за КСНС членове на Съвета са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, на вътрешните работи, на външните работи и на финансите, председателят на Държавна агенция “Национална сигурност”, началникът на ГЩ на БА и по един представител от всяка парламентарна група. За участие в заседанието са поканени и министърът на регионалното развитие и благоустройството, председателят на Комисията по енергетика и председателят на Комисията по външна политика в 40-то Народно събрание. Доклади ще изнесат министрите на икономиката и енергетика, на външните работи и на околната среда и водите.

 

От името на депутатите от БНД доц. Великов заяви пред журналисти, че това е една закъсняла среща, защото на нея ще се обсъждат вече сключените договори. При това тя е извън дневния ред на обществото. Ние искахме министър-председателят да бъде изслушан в парламента още преди посещението на Путин, припомни доц. Великов. „Ние и към момента продължаваме да не знаем какво е съдържанието на договора с Русия за газовия проект и каква ще е ползата на България от него. Нерешени са и екологичните проблеми свързани с проекта Бургас – Александруполис. България отдавна трябваше да има проект за нова енергийна стратегия, която е свързана с енергийната сигурност на страната и оттам с националната сигурност. Старата стратегия беше до 2005 година и тя изпълни предназначението си. Ние от БНД сме решително против начина, по който управляващите се справят с енергийната политика. С практическото отлагане на приемане на стратегията от страна на Министерството на икономиката и енергетиката се цели този въпрос да се разтегли във времето, така че отговорността да се прехвърли на следващото правителство”, каза още доц. Великов. Според него в стратегията трябва да залегнат два основни въпроса: с какви енергийни ресурси разполага страната и как най-ефективно могат да бъдат използвани те. Той напомни, че такава стратегия е трябвало да бъде предложена от правителството и приета до края на май, но това не е направено. Когато цените на горивата, а оттам и храните растат ежедневно и това е дневният ред, който вълнува най-много хората, за това не става нито дума при президента, а сме свидетели на една ПР-акция, каза депутатът от Монтана. БНД предлага акцизите на горивата да се върнат на нивата от 2007 г. Правителството вдигна акцизите две години по-рано до нива, които са такива, каквито трябва да са през 2010 г. Стандартът на живот в България според новите демократи не предполага в момента да достигнем предсрочно минималните акцизни нива в ЕС. Изчисленията показват, че ако сега намалим ставката на акциза на нивото от миналата година държавният бюджет ще се лиши от 80 милиона лева приход, а в същото време излишъкът е милиарди лева, като при това се харчи набързо и непрозрачно от управляващите в края на годината.

 

БНД е категорично „за” това да се намали ДДС за всички хранителни продукти. На пресконференцията в Монтана доц. Великов оповести и още една законодателна инициатива на БНД, която цели ограничаване на административната регулация. „Дълго се говори за създаване на обслужване на „едно гише”, но ние от БНД смятаме, че в много от случаите гражданите могат да бъдат обслужени и без нито едно гише. Тоест да им се спести чакане по опашки и лично явяване за дадена административна услуга, а да може по служебен път от различни масиви да се използва информация от чиновниците и да не се усложнява излишно живота на хората.

 

Доц. Великов коментира активността на президента в дебата за промяна на политическата и избирателната система така: „Не е лошо, че президентът и неговият екип от съветници обобщи съществуващи действително проблеми. Някои от предложенията според нас са разумни, други няма да бъдат подкрепени като например задължителната регистрация на една партия в най-малко две трети от общините. БНД обаче подкрепя изчистването на избирателните списъци от фантоми. Не знам доколко е необходимо президентът да контролира този процес, но като цяло нашата позиция е, че до края на юли в парламента трябва да постъпят конкретни предложения за промени в избирателните закони, за да могат комисиите да работя по тях през така наречената депутатска ваканция през август, каза доц. Великов.

 

На журналистически въпрос в качеството си на зам.-председател на партия Българска нова демокрация той съобщи, че партията има 948 члена до 23 юни в област Монтана.

всички новини »

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График