Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Новини

20.06.2008

Доц. Великов: БНД иска от правителството да понесе отговорност за замразените 88 млн. евро по ФАР

Парламентарната група на “Българска нова демокрация” излезе с декларация, носеща датата 20 юни, във връзка със замразяването на 88 млн. евро по Програма ФАР за пътища в пограничните и други райони заради нарушения в пътния фонд. Декларацията беше прочетена от парламентарната трибуна в рамките на петъчния парламентарен контрол от зам.-председателя на партията и депутат от Монтана доц. Борислав Великов.

 

Както е известно, смущаващи факти излязоха от одита на Кей Пи Ем Джи във Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”, поръчан преди два месеца от финансовия министър Пламен Орешарски, за да се докаже на Брюксел, че всичко там е наред и след като Инспекторатът на министър Орешарски беше посочил, че всичко наистина като че ли е наред в този фонд.

 

„Ние, от Българска нова демокрация, смятаме, че непосредствено преди юлския мониторингов доклад демонстрацията на воля от страна на правителството за борба с корупцията и непрозрачността при изпълнението на особено важни инфраструктурни проекти е положителна по принцип. Въпреки показната реакция на правителството ние и стотици хиляди граждани се чувстваме притеснени поради факта, че се замразява изграждането на пътни артерии от стратегическо значение за транспортната инфраструктура на страната”, заяви от трибуната на НС доц. Великов. Той припомни в декларацията, че се стопира рехабилитацията на път 2-81 от Монтана до Лом, строителството на втората тръба на тунела преди километър 327 на път Е-79 край Дупница, на път 2-80 от Ново село до магистрала “Марица” и още седем такива проекта. Най-големият проблем според народните представители от БНД е, че по тези пътища са извършени подготвителните работи, поради което те са с намалена проходимост и са заплаха за безопасността на движение. По пътя Монтана-Лом има ями като след обстрел с едрокалибрени снаряди, примерно при с. Долно Церовене, посочи доц. Великов, който поне два пъти седмично обикаля с личния си автомобил из всички точки на област Монтана за срещи с граждани. Същевременно има трудна достъпност до населените места, които осигуряват транспортната си комуникация чрез тези пътни артерии. Можем да говорим за сериозно затрудняване на достъпа до важни от икономическа гледна точка транспортни възли, като например пристанище Лом, допълни той. И не на последно място в декларацията се акцентира, че замразяването на проектите означава и намаляване на вече съществуващи, а и на потенциални работни места, които са от изключителна важност за всеки от посочените региони, особено за по-слабо развитите, каквито са в Северозападна България.

 

Заявеното намерение на правителството да деблокира средства от държавния бюджет или от излишъка и проектите да бъдат довършени с пари на българския данъкоплатец навежда на мисълта дори и без да е необходим много задълбочен анализ, че и тези пари могат да потънат неправомерно в нечии джобове, вместо да се вложат прозрачно в пътната инфраструктура, необходима за хората и икономиката, подчерта депутатът на Монтана.

 

„Ние, от Българска нова демокрация, представлявайки разумната и конструктивна алтернатива на сегашното управление, добре разбираме, че не може безкрайно да се разчита на надвзетите от данъкоплатците пари при всяко замразяване на европейски средства заради неефективно управление и съмнение за злоупотреби. Това на практика може да обезсмисли нашето ефективно членство в Европейския съюз и България да се превърне единствено в нетен платец, който внася средства, но не може да се възползва от ползите от включването си в Обединена Европа. Затова ние от Българска нова демокрация настояваме до края на юни правителството да докладва пред Народното събрание какви незабавни мерки са взети за отстраняване на нередностите, за продължаване на пътното строителство след прозрачни и честни процедури при стриктно спазване на закона, правилата и добрите европейски практики, както и за това кой и по какъв начин поема политическата отговорност за замразените европейски пари!”, се казва в заключение в политическата декларация на ПГ на БНД.

всички новини »

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График