Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Новини

05.11.2017

Доц. Великов: Проектобюджет 2018 е спирачка, а не ускорител на развитието на България

Доц. Борислав Великов, председател на партия „Българска нова демокрация” /БНД/ , част от коалиция Реформаторския блок /РБ/, изрази становището си по предложения проект на държавен бюджет за 2018 година. Той заяви позиция като народен представител три мандата и експерт в няколко секторни политики – икономика и регионална политика, образование и наука, здравеопазване.

„Ние сме конструктивна опозиция. Не подкрепяме проектобюджета за следващата година, защото заложените в него политики и пропорции са пречка България да има по-висок брутен вътрешен продукт, смята доц. Великов.

Налаганото административно определяне на минималните осигурителни доходи и на минималната работна заплата пречи на малкия и средния бизнес да назначава хора с по-ниска квалификация и на почасово заплащане. Реформаторският блок ще инициира промени в Кодекса за социално осигуряване, за да се чува мнението на предприемчивите хора в страната. Малкият и средният бизнес са гръбнакът на икономиката във всяка държава и ако със силово наложени административни пречки бъде поставян на колене, това ще доведе до огромни затруднения за него и негативни последици за икономическото и цялостното развитие на страната ни.

При нежеланието за реформи, допълнителните средства, които правителството планира да налее в редица нереформирани системи, ще потънат безследно.

Това важи и за увеличените средства за образование, което по принцип РБ приветства, но само ако заедно с увеличението на учителските заплати бяха заложени много по-ясни измерители за по-качествено образование, и особено за професионалното образование, смята доц. Великов. Същевременно в бюджета парите за наука няма да са достатъчни.

Неприятно впечатление прави, че договорените 0,38% от БВП няма да се спазят отново. Средната заплата в БАН е с над 200 лева по-ниска от средната за страната и с над 500 лева по-ниска от тази за София, съобщи доц. Великов.

Реформаторският блок не подкрепя предвиждания в бюджета на здравната каса мораториум върху новите лекарствени молекули, които могат да бъдат по-ефективни за лечението на пациентите и дори по-евтини, както и мораториума върху нови лечебни дейности.

Като народен представител три мандата на Монтана доц. Великов подчерта разочарованието си, че каузата му за съживяване на Северозапада, която стана и кауза на целия РБ, беше заметена под килима от това коалиционно правителство, без Реформаторите. За Целенасочената инвестиционна програма за Северозападна България и другите изостанали региони отново не виждаме предвидени средства в бюджета, нито предвидените целеви над 500 млн. лв. за общините.

Според доц. Великов председателството ни на ЕС и бюджетът за следващата година биха били подходящи инструменти за „разширяването на ЕС и към Северозападна България, а не само към Западните Балкани” – една теза, която той лансира на високо ниво при обсъжданията на подготовката ни да поемем ротационното управление на ЕС от 1 януари за срок от 6 месеца.

всички новини »

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График