Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Новини

19.02.2018

РБ – Глас Народен настоява за министерство на Северозапада и слаборазвитите региони

Реформаторски блок – Глас Народен настояват за създаване на министерство на Северозапада и слабо развитите региони. Реформаторите изпращат отворено писмо до Борисов с мерки за развитие на тези райони.

 

Това стана ясно днес на пресконференция на коалицията Реформаторски блок – Глас Народен, в която взеха участие доц. Борислав Великов, Найден Зеленогорски, Филип Кирев, Иван Тодоров от ръководството на коалицията.

 

Програмата за развитие на слаборазвиващите региони беше изготвена с големи усилия от страна на РБ, но питаме защо тази програма не беше приета и защо правителството чака хората да излязат на протест. Управляващите не предприемат никакви действия за развитие на регионите, което задълбочава проблемите, каза Найден Зеленогорски, заместник-председател на ДБГ. Повече от век след Съединението България отново е разделена на север и юг, но по икономически показатели, добави той.

 

Според Зеленогорски трябва да се приеме Закон за инфраструктурните облигации, за да може пенсионните фондове да финансират изграждането на инфраструктурни проекти. Тази практика се използва в много други държави. Пенсионните фондове имат около 13 млрд. лева, а за най-важните връзки между Северна и Южна България – скоростният път Ботевград-Видин, магистрала „Хемус“, тунелите под Петрохан и Шипка, са необходими между 5-6 млрд. лева, добави той. В Северна България се произвежда едва 26% от БВП, а европейското финансиране е 1 към 3 в полза на Южна България. Тези тенденции трябва да се променят, категоричен е Зеленогорски.

 

В РБ от години се занимаваме с регионалната политика. В последно време тя е занемарена от управляващите. Настояваме правителството да се замисли за целенасочена програма за развитие на Северозапада и изостаналите региони. Безобразие е да се мисли, че Северозападът е обречен и не трябва да се правят усилия за подпомагане на най-изоставащия регион в Европа, каза доц. Борислав Великов, председател на БНД.

 

Филип Кирев, главен секретар на СДС, заяви, че именно понижаването на икономическите показатели е довело до обезлюдяване в Северозапания регион. Има възможности за икономически мерки като данъчни облекчения, за фирмите, които реинвестират печалбата си в региона, създаване на фонд за подкрепа на стартиращи предприятия в слабо развитите райони, както и да се увеличи преференцията, която се дава по различните програми за общините и предприятията, добави той.

 

В момента Северозападът е като плачещо бебе, за което държавата не предприема никакви грижи. Това не е нормално. Тече преструктуриране на спешната медицинска помощ, но в Северозапада няма да има никаква разлика, ако няма адекватна инфраструктура, линейките няма да могат да достигнат до хората, каза Иван Тодоров, секретар на НКС на РБ.

всички новини »

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График