Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Новини

21.02.2018

Реформаторският блок иска ново министерство за Северозапада

Създаването на ново специално ново министерство на Северозапада и слабо развитите региони искат от Реформаторския блок и "Глас Народен" в писмо до премиера Бойко Борисов, съобщи доц. Великов в Монтана.

 

"Програмата за развитие на слаборазвиващите региони беше изготвена с големи усилия от страна на РБ, но питаме защо тази програма не беше приета и защо правителството чака хората да излязат на протест. Управляващите не предприемат никакви действия за развитие на регионите, което задълбочава проблемите", смятат бившите коалиционни партньори на Бойко Борисов. По думите им повече от век след Съединението България отново е разделена на север и юг, но по икономически показатели.

 

Като председател на 39-то НС и три мандата народен представител на Монтана, единствен от РБ в трите най-слабо развити области Видин – Монтана – Враца, доц. Борислав Великов от БНД припомни за усилията на коалицията и лично неговите за съживяването на Северозападния край.

 

"Управляващите в последно време занемариха регионалната политика. Настояваме правителството да се замисли за целенасочена програма за развитие на Северозапада и изостаналите региони. Безобразие е да се мисли, че Северозападът е обречен и не трябва да се правят усилия за подпомагане на най-изоставащия регион в Европа", каза той. И колегата му от СДС Филип Кирев настоя за икономически мерки като данъчни облекчения, за фирмите, които реинвестират печалбата си в региона, създаване на фонд за подкрепа на стартиращи предприятия в слабо развитите райони и други мерки, с които да се спре икономическия крах и обезлюдяването на региона.

 

Найден Зеленогорски от ДБГ отново предложи да се приеме Закон за инфраструктурните облигации, за да може пенсионните фондове да финансират изграждането на инфраструктурни проекти. По думите му тази практика се използва в много други държави.

 

Всъщност подобна програма за развитие с хоризонт 2014-2020 г. е приета от Министерския съвет още през 2013 г. През 2016 г. пък бе предложена Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони, чийто проект е в сайта на регионалното министерство. Какво е изпълнено по тези документи - не е съвсем ясно.

всички новини »

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График