Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Новини

22.10.2018

Истинската промяна за българите може да дойде само от обединената демократична общност

Председателят на партия Българска нова демокрация доц. Борислав Великов участва в кръгла маса, посветена на доходите, здравеопазването и демографията, организирана със съдействието на Фондация Конрад Аденауер. Във форума се включиха представители на ДБГ, ДСБ, БНД, СДС, ССД и БДФ /Български демократичен форум/. Експертът по социална политика Иван Нейков и проф. д-р Димитър Шишков представиха пред тях визия за развитие на секторите социална политика и здравеопазване, имаше дискусия.

Партиите от демократичната общност изразиха разочарованието си, че в момента според тях политика се прави на парче, като целта е да се вземат пари от хората, за да се пълнят дупки в бюджета. Правителството няма дългосрочна визия и затова качеството на управленските решения е много ниско. Наблюдават се прояви на феодален модел на управление, а БСП, ДПС и останалите в парламента са съучастници на ГЕРБ в поддържането на този модел, а не алтернатива. Отказът от решителни действия по реформиране на политиката по доходите, здравеопазването, правосъдието и социалната сфера води страната към разпад, обрича българите на лош стандарт на живот. Скоростта, с която българите напускат страната, води България, която е оцеляла 14 века, до изчезване само след 134 години ако обезлюдяването продължава с това темпо. За миналата година са емигрирали 52 хил. души, колкото е населението на един областен град. Това е следствието, затова че 11 години след влизането в ЕС България все още е най-бедната държава, на последно място по качество на живот. Всеки четвърти българин е в риск от бедност, а заради увеличението на цените независими десни експерти изчисляват, че през 2018 и 2019 година всеки трети ще изпадне в бедност.

Здравеопазването би трябвало да се разбира като част от националната сигурност и трябва да стане наистина държавна политика, а не тоя или оня министър или правителство. В момента здравеопазването е тресавище, в което потъват парите ни заради отказ от истински реформи като демонополизация на здравната каса, ясно остойностяване на медицинските дейности и лекарския труд, изчистването на мъртвите души в здравните заведения, където специалисти се водят назначени само по документи, за да се сключват договори с касата. Освен това здравната система е недофинансирана и защото държавата не плаща нейният дял з здравната каса.

Каузата за осигуряване на по-качествен живот за 100% от българите е достойна за демократично обединение, което иска да печели избори. Не бива социалната политика да бъде оставяна като приоритет на левите партии, защото едни от най-социалните държави в Европа, като Германия например, са такива именно защото от много години се управляват от десни кабинети.

По думите на лидера на БНД доц. Борислав Великов обединението няма да стане с призиви, а около смислени политики и повече конкретна работа. По негово предложение още на този първи форум, който събра по-голямата част от демократичната общност от дълго време насам около една маса, започна създаването на работни групи по отделните направления, които да изработят конкретни виждания за политиките, които са полезни за страната. На форума доц. Великов сподели опита си като социално отговорен работодател на около 60 души през последните 26 години.

Бяха повторени отново предложения на десницата, които управляващите не са зачели, като например намаляването на ДДС с 2%, което ще остави в джоба на хората и бизнеса 1 млрд. лв. Вместо това, правителството прави точно обратното – въвежда допълнителни тежести. Увеличаването на максималните осигурителни прагове до 3000 лв. ще удари именно хората, които са избрали да останат в България, защото взимат над 2600 лв. Точно от тях управляващите са решили да вземат. И то нарушавайки основното си обещание да не увеличават данъчната тежест, подчертаха участници.

Считаме, че истинската промяна може да дойде само от демократичната общност, обединена зад една кауза, тъй като БСП и ДПС доказано не могат да бъдат алтернативата на това управление. Всички вдясно трябва да работим за повишаване на стандарта на 100% от българите в България чрез достойни доходи, качествено здравеопазване и образование и справедливо правосъдие, призоваха от ДСБ, БНД, СДС, ССД и БДФ.

всички новини »

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График