Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Новини

01.12.2018

Демократичната общност се обедини за честни избори чрез незабавно въвеждане на машинно и електронно гласуване

Председателят на партия Българска нова демокрация /БНД/ доц. Борислав Великов участва в кръгла маса на тема: „За“ или „Против“ машинното и дистанционното електронно гласуване“, която се проведе на 26 ноември по инициатива на ПП “Движение България на гражданите”.
На кръглата маса участваха омбудсманът Мая Манолова, проф. Михаил Константинов, представители на всички партии от демократичната общност – ДБГ, Демократична България, СДС, БНД, БДФ, Обединени земеделци и БЗНС, както и представители на неправителствения сектор в лицето на „Прозрачност без граници“, експерти по изборно законодателство и IT специалисти.
Лидерите на партиите в дясно, експерти и омбудсманът бяха единни в позицията, че машинното и дистанционното електронно гласуване трябва да бъдат въведени, за да се пресекат изборните злоупотреби и да бъде изпълнен законът, който е приет от днешните управляващи, а сега близо 3 години правителството съзнателно го саботира.
Демокрацията се лекува с още повече демокрация и ако за това трябва да платим цената от 50-60 милиона лева, то трябва да го направим, каза Найден Зеленогорски от ДБГ, който разказа отново за изборните манипулации, с които се е сблъсквал лично като кандидат на избори.
Освен потъпкване на закона, правителството не зачита и волята на хората, като отказва да даде пари за машинното и дистанционното гласуване. 2 млн. души на референдум се обявиха за електронното дистанционно гласуване, заявиха участниците в дискусията.
Председателят на ПП „България на гражданите” Димитър Делчев показа писмо отговор на ЦИК до ДБГ, в което се посочва, че от 11 юли 2017 г. до днес Комисията е написала 9 писма до Министерството на финансите, с които е поискала 50 000 000 лв. за закупуване на машини и нова електронна система за гласуване, но тези средства не са предвидени за 2019 г. Делчев съобщи също, че в деловодството на НС е внесен и законопроект, които прехвърля отговорността за това дали да има машинно гласуване на Централната избирателна комисия, без обаче да са предвидени пари за машини.
Според нас машинното и електронното гласуване са важни за България, за да се възстанови доверието в изборния процес, сриващо се през последните години. Все повече хора отказват да гласуват, защото смятат, че вотът им ще бъде манипулиран. Списъци с „мъртви души”, фалшифицирани протоколи, невалидни бюлетини, индийски нишки, химикалки със симпатично мастило. Това са само част от използваните похвати за изкривяване на вота, каза още Делчев. Наблюдатели от неправителствения сектор допълниха и че дами от изборните секции са водени преди деня на изборите на специален маникюр, за да могат да го ползват за правене на невалидни на бюлетините.
Младежкото ДБГ е сигнализирало президента, ЦИК, Министерски съвет и омбудсмана, че в проектобюджета за 2019 г. за ЦИК не са предвидени средства за машинно и дистанционно гласуване на предстоящите избори за Европарламент и за местна власт. Въпреки че Омбудсманът изпрати отворено писмо до депутатите да не нарушават закона и да въведат машинното и дистанционното електронно гласуване, ГЕРБ и ОП внесоха законопроект за отмяната му.
Според Мая Манолова държавните институции нарушават системно изборните закони. Тя обяви, че ще сезира Конституционния съд за предложената промяна в Закона за българските лични документи, с която се отменя въвеждането на електронните лични карти. Именно те са в основата за електронното гласуване, обясни Манолова.
В обобщение на дискусията доц. Борислав Великов от БНД направи предложение партиите от демократичната общност да излезем с единно становище по предложения от управляващите законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с който силно се ограничават законните права на хората, изразени на референдума преди три години и потвърдени от 43-то НС с активното участие на Реформаторския блок.

Ето и текстът на декларацията:
Ние, политическите партии от демократичната общност, се обявяваме за въвеждане на машинното и дистанционно електронното гласуване на следващите избори.


Считаме, че правителството и Народното събрание са длъжни да спазят закона, съдебното решение и волята на българските граждани, недвусмислено изразена на провелия се на 25 октомври 2015 г. референдум, и незабавно да предприемат всички необходими действия за изпълнение на конституционните си задължения.


Ще работим за създаване и приемане на справедливи правила, които ще премахнат извършваните до сега изборни манипулации и така ще възстановят доверието на българските граждани в честността на вота.


Ще отстояваме заедно въвеждането на машинното и дистанционното електронно гласуване чрез:

1. Настояване да се предвидят в държавния бюджет средствата, необходими за закупуването на сигурни технологии, както и да започне издаването на електронни идентификационни документи

2. Остро противопоставяне на Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ и Обединени патриоти, с който на практика се отменя дистанционното електронно гласуване и се ограничава значително машинното гласуване;

3.Отстояване на нормативни правила, които да гарантират въвеждането на сигурни системи за машинно и дистанционно електронно гласуване, които да се въведат в най-кратките възможни срокове;

4. Настояване за създаване на коректни избирателни списъци и регистри, в които не присъстват сега съществуващите „мъртви души“;

5. Въвеждане на възможността за дистанционно гласуване по пощата;

6. Защита на върховенството на закона и изобличаване на правителството във всичките му опити да го погазва, както в случая с машинното и електронното гласуване.


За да има демокрация в България, изборите трябва да са честни. Партиите, които планират промяна на Изборния кодекс, за да си осигурят служебна победа, насочват смело страната ни към пълзяща диктатура. Това налага извънпарламентарните дясно-центристки партии да обединим сили, за да не го допуснем. Гражданите у нас и в чужбина трябва да имат истински свободен достъп до гласуване и участие в демократичния процес. За това са нужни обединените усилия на демократичната общност за натиск върху управляващите, които правят всичко възможно да създават ограничения пред избирателите и систематично отказват да изпълняват разпоредбите, приети в Изборния кодекс"

Документът подписаха:
Демократична България
Движение България на гражданите
Съюз на демократичните сили
Българска нова демокрация
Обединени земеделци
Български демократически форум
Български земеделски народен съюз

всички новини »

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График