Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

Новини

07.07.2019

Становище на ПП БНД относно финансирането на политическите партии

Предложението за намаляване на държавната субсидия за партиите на един лев за глас вреди на демокрацията. То ще доведе до елиминиране на малките партии от политическия живот, а с това и възможността да се чува гласа на различни групи хора от нашето общество, които се чувстват представени чрез тях.

БНД настоява за справедлив достъп на малките партии до публично финансиране като се въведе принципът „колкото повече гласове, толкова по-малко субсидия“.

Нашето предложение, облечено в законопроект, е падаща скала за разпределение на субсидията от бюджета за партиите съобразно резултата им на парламентарни избори, а именно: за получени от 1 до 4% от гласовете - да остане както сега 11 лева на глас, от 4 до 10% - да бъде намалена на една втора, т.е 5,50 лева на глас, и над 10% - да падне на една трета.

Ние считаме, че обвиненията в алчност към политическите партии са несъстоятелни. Тези обвинения се отправят от хора, които никога не са се занимавали с обществено-политическа работа. Няма как да се финансира дейността на партиите само с дарения от фирми. И нека си зададем въпросът кои биха били тези фирми, които ще вадят по 30 млн. лева годишно за съществуването на партиите, без да очакват да им се върнат услуги?!

Позицията на ПП БНД беше изразена от председателя на партията доц. Борислав Великов по време на участие в кръгла маса на тема “Политическите партии в България. Етика, прозрачност, финансиране.”, организира съвместно от Фондация Конрад Аденауер и Движение „България на гражданите“ в хотел "Интерконтинентал".

Доц. Великов призова малките десни партии, извън ГЕРБ, представени в Европейската народна партия /ЕНП/, да се обединят зад обща писмена позиция до ЕНП и други европейски институции, в която да протестират срещу предложението на ГЕРБ за намаляване на субсидията на един лев.

Председател на ПП БНД:
Доц. Борислав Великов

всички новини »

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График