Благоденствие Напредък Държавност
Начало Новини Инициативи на БНД БНД в регионите БНД в медиите Другите за БНД

За БНД

 

стани член на ПП БНД

БНД в медиите

Доцентът, когото всички познават
10.03.2017 | в. „Стандарт”

 

Има награди като папата и Стоичков, но си остава близо до хората и техните нужди

Доц. д-р на химическите науки Борислав Великов няма нужда от представяне. В Монтана, откъдето той е избиран за депутат три пъти, всички го знаят. Но го познава и цяла България. Защото още през първия си мандат - в 39-тото Народно събрание, извървя целия път от редови депутат до председател на парламента. Своя следа остави и в 40-то и в наскоро приключилото 43-то събрание. Във всичките той е един от най-активните. Участва в подготовката на над 500 предложения за промени в законите, пише и нови закони. Депутатът Великов е един от авторите на законите за водите, почвите, храните, за здравното осигуряване, лекарствените средства в хуманната медицина, за съсловните организации на магистър-фармацевтите. Участвал е в писането на законите за политическите партии и изборите, за социалните плащания, за обезщетенията на гражданите с лихвоточки и т.н. За своите парламентарни години е излизал на трибуната над 200 пъти. Само в последното събрание е говорил 50 пъти. 

Основните му теми са развитието и съживяването на Северозапада, болките на хората от неговия район - Монтана. Той работи активно и в комисиите на парламента по образование и наука, по околната среда и водите. Но дейността му не е затворена само в сградата на парламента - той е член на Съвета на настоятелите на БАН, на националния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал. Избран е в стратегическия съвет на Международната асоциация по водите, работи в комисията по питейните води към европейската федерация на ВиК операторите.
Но с това, с което хората го познават, е неговата благодетелност. Ако попитате за него старицата, на която е дарил пари за очна операция, ще ви каже, че той е Бог. Същото казва и Албена от село Василовци, на която купи къща, в която тя вече няколко години живее спокойно с трите си бездомни преди това деца. Подкрепил е финансово много детски, професионални и пенсионерски клубове. За феновете на футбола в Лом е голям човек, защото е възстановил някогашния тим "Мария Луиза". В едно село му се радват, защото е купил инструмент за духовата им музика. Цял квартал - ромския "Кошарник" в Монтана, го благослави, защото е открил лекарски кабинет, известно време издържа и мобилен зъболекарски кабинет. Ктитор е и на много храмове в Северозапада. А какво да кажат за него 45 бедни студенти и ученици от района на Монтана, които издържа, за да завършат образованието си? Тази му дейност продължава 13 години. Много от неговите възпитаници вече работят у нас и в чужбина. Докато съм жива, ще помня добротат на този човек - завърших с неговата месечна стипендия, казва  Мария от Монтана.

През последните две години Борислав Великов работи всеотдайно за създаването на първия професионален колеж у нас в Монтана. Направи много, но колежът още не е факт. Надява се това да стане до година време. Успя обаче да направи Монтана, която няма ВУЗ, регионален център на БАН.
Депутатът Борислав Великов е винаги сред хората на празници - Коледа, Цветница, Великден, Тодоровден. В Лом задължително е на празника  "Вяра, Надежда и Любов", защото е почетен гражданин на града. Мнозина се питат този човек няма ли семейство, близки, че дели празниците с тях? Има. 
Такъв щедър човек не може да няма близки хора, които да го обичат. Може би те му дават сила да бъде такъв с другите - нуждаещите, страдащите. Има три дъщери и 4 внука. Съпругата му е чехкиня, с която го свързва Карловия университет в Прага, където той някога учи химия. 
Борислав Великов е и успешен бизнесмен. Създател е на акционерното дружество "Аквахим", което е плод на неговите професионални знания и умения. В него днес работят 60 високо бразовани химици, биолози, медици, фармацевти, икономисти. Печалбата си не влага в палати и яхти, а я дели с хората. Никога не е получавал заплата като депутат. Не ползва държавен бензин, пари за експерти и секретарки. Полагащата му се заплата дава на  нуждаещи се семейства. Само от средствата от 43-тото събрание е дал 95 000 лв. за такива семейства. Подпомогнатите - я за лечение, я за поправка на покрив, я за купуване на имот, са 1200. 
Тази дейност не остава незабелязана. Хората му благодарят с  най-сърдечни слова, с бюлетина с неговото име. Така ще направят и на тези избори, когато неговата е с номер 21. Но той има признанието на цялото общество. През 2006 е обявен за достоен българин. Награден е с медал "За хората с добри сърца" на престижна фондация. Същото отличие имат папата и Христо Стоичков. Има и наградата "Следовник на народните будители", а отскоро стана носител и  на наградата за живот в полза на хората "Бялата птица". Заради ктиторството си  е отличен и с юбилейния медал на БПЦ "Антим Първи".
Кандидат-депутатът е лидер на партия "Българска нова демокрация", председател е на сдружението "Приятелите на Радичков". С неговата подкрепа досега са вдигнати 3 паметника на писателя - в София, Монтана и Берковица. Издадени са негови събрани съчинения.

Девизът му, с който иска да влезе в 44-тия парламент, е "Общи усилия - сигурен успех".  С това казва, че не е единак, а екипен играч. Заедно с колегите си от Реформаторския блок  споделя отговорността си за силна държава, която да гарантира сигурност, образование и здравеопазване на своите граждани. За държавни институции и  икономика, които да носят просперитет на всеки. Моята лична кауза е да продължавам да се грижа  за Монтана, казва той. Искам да дам още за съживяването на Северозапада. Силите  за това му идват от доверието, което хората от този край му дават вече 16 години.
Първолета Цветкова

Председателят на БНД-Петрич инж. Ив. Христов пред „Вяра”
16.03.2015 | в. Вяра

Председателят на петричката структура на новоучредената партия Българска нова демокрация (БНД), която е част от Реформаторския блок – инж. Ивайло Христов, не изключва възможността да се кандидатира за кмет на Петрич на предстоящите местни избори през есента. Новината съобщи за „Вяра” самият той и уточни, че на този етап обаче всичко това са бъдещи планове. „Все пак аз тепърва навлизам в политиката, не мога да кажа още отсега със сигурност дали в действителност ще се кандидатирам за кмет. Изключително съм доволен от факта, че в Петрич вече има структура на БНД и аз с пълно мнозинство бях избран за председател. От страниците на в. „Вяра” искам да благодаря на всички, които ми помогнаха това да се случи. Благодаря първо на Бога и на всички, които уважиха учредяването на партия Българска нова демокрация, благодаря на народните представители доц. д-р Борислав Великов – лидер на БНД, адв. Петър Славов, г-н Орфей Малчев, с чиято помощ и подкрепа всичко това е възможно да се случи”, каза пред наш репортер инжинерът във ВиК-Петрич Ивайло Христов.

120 петричани учредиха общинска структура на БНД, избраха за лидер ВиК служителя Ив. Христов
16.03.2015 | в. Струма

Специалистът във ВиК - Петрич Ивайло Христов Томов единодушно бе избран за председател на новоучредената в общината структура на партия "Българска нова демокрация", която е част от Реформаторския блок.

След оставката си царят да се извини
08.07.2009 | в. Труд

С Николай СВИНАРОВ, лидер на БНД, разговаря Таня Джоева


Водещ:  Г-н Свинаров, след краха на НДСВ на 5 юли лидерът Симеон Сакскобургготски подаде логична по думите му оставка. Вярвате ли, че конгресът ще я приеме? Или царят отново ще тропа с химикал по катедрата, както след неуваженото му желание да се преименува партията.
Г-н Свинаров:  Дали царят ще подложи оставката си на одобрение от конгреса, не зная. Но мисля, че не би трябвало да бъде предмет на гласуване.
Водещ: Защо?
Г-н Свинаров:  Царят създаде партията. И ако волята му да напусне е искрена, оставката не би трябвало да подлежи на коментар от конгрес. Така, както и други негови съдбоносни решения не бяха гласувани от висшия форум. Според мене това е третата оставка, която царят подава. ...

Самолетът на икономиката стремително пада!
06.05.2009 | В. Труд

Лидия Шулева, заместник-председател на Българска нова демокрация

 

Лоша закономерност преследва БСП. Колкото пъти дойде на власт, дали ще изкара пълен мандат или не, кризата в държавата е сигурна. И този път въпреки доброто финансово положение, в което завари страната през 2005г. и позитивните инвестиционни нагласи след влизането на България в ЕС, управлението доминирано от БСП е на път да направи поредния трети опит да срути  държавата. Когато управляваш по инерция, на автопилот и икономиката е във възходящ тренд нещата са относително лесни. Сложно се оказа в ситуацията, в която трябваше да се мине на ръчно управление, да се вземат бързи и адекватни решения, за да не катастрофира самолета. Ако продължим с полетната аналогия ще прочетем в бордовия дневник, че първите симптоми за отклонение от курса не са разчетени, напротив докладвано е, че няма никаква опасност и дори смело са предприети действия за изразходване на огромна част от резервното гориво – над 5млрд. лв.се изхарчиха само през месец декември. ... 

Бюджет на улица Рецесия
28.04.2009 | В. 24 часа

Лидия Шулева, заместник-председател на Българска нова демокрация

 

Когато преди почти шест месеца ние от БНД говорехме за бюджет на улица „Рецесия", мнозина ни упрекваха в черногледство, в пресилени и необосновани прогнози, а управляващите се опиваха от оптимизъм и израдходваха повече енергия в заклинания и гонене на кризата, вместо да подготвят спешни мерки за преодоляването и. Готвейки за голямото предизборно харчене управляващите наложиха един бюджет, който без санкцията на народното събрание и в пълно противоречие с конституцията, позволява промяна на параметрите на макрорамката от излишък до дефицит. ...

Нашата цел е участие във властта, а не просто някакви мандати
25.03.2009 | агенция България нюз

Лидерът на БНД Николай Свинаров не се обижда, че ги наричат "панайотките". Той смята, че някои хора не са разбрали приноса на Пламен Панайотов към българската политика.

 

Трябва да има широко дясно обединение, което заедно с ГЕРБ да упражнява властта. Другото решение – да спасяваме някои хора, които да бъдат депутати – е палиативен вариант


Водещ:  Господин Свинаров, водите ли в момента преговори за присъединяване към коалицията СДС-ДСБ?
Г-н Свинаров: Водихме преговори, преди да се създаде коалицията. Ние се надявахме това да бъде коалиция между равнопоставени партньори. Сега, когато те направиха оста, продължаваме да водим преговори.
Водещ: Но от СДС казаха, че изключва Българска Нова демокрация (БНД) от този проект. Какво ще предприемете?
Г-н Свинаров: СДС, работейки по системата на изключване, в един момент ще се окаже, че няма кого да включи освен тези, които са се отцепили от СДС. СДС каза: "Не искаме отцепилите се", но ги включва един по един.  Аз не разбирам тази политика, но това е работа на СДС. ...

БНД е по-активна опозиция от СДС
24.03.2009 | Агенция Всеки ден
Водещ: Г-н Ралчев, до края на тази седмица трябва да има очертания на бъдеща дясна коалиция. Такива са поне сигналите. Как виждате мястото на Българска нова демокрация?
Г-н Ралчев: Българска нова демокрация от година и половина работи за тази дясна коалиция и във всичките си действия досега е доказала, че е за едно пълно обединение на дясното възможно най-широко въз основа на принципи. Ако си спомняте, започнахме с един интерпарламентарен съюз, който поне в началото на парламента да има общ език и обща организация. През различните фази ясно и точно винаги сме били на принципа „обединение около политики" и оттам нататък всичко останало. За съжаление в последно време ние не можем да бъдем напълно удовлетворени. Казвам „напълно", защото добро е това, което стана и което го наричат „ос" между СДС и ДСБ, но оттук нататък трябва този процес да се разшири. Виждаме, че в двете части на оста позициите, доколкото се обявяват публично, са различни.
Коалицията СДС-ДСБ е измислена
16.03.2009 | в.24 часа
Доц. Атанас Щерев, председател на Контролния съвет на Българска нова демокрация пред в.24 часа

Водещ:  Доц. Щерев, ДСБ и СДС подписаха за дясна коалиция. Защо БНД изпадна от нея?
Доц. Щерев: От формирането си досега БНД заявява желанието си да бъде създадено широко дясно обединение, което не е зависимо от неясни сили и субекти и което ще даде възможност за реализиране на десноцентристка политика за поне два мандата управление. За това управление трябва да се преговаря на база идеи и ценности.
Водещ: Имате претенции към дясното обединение, но от какви позиции ги поставяте – нито имате толкова членове като СДС, нито подкрепа като ДСБ.
Доц. Щерев: Не говорим за членове, нито за влияние. Предлагаме обединение на базата на принципи.
...
В БЮДЖЕТА Е ЗАЛОЖЕН РИСК ЗА ВАЛУТНИЯ БОРД
24.02.2009 | в. 24 часа

Лидия Шулева, зам.-председател на Българска нова демокрация

 

Правителството ще променя приходите и разходите без санкция на Народното събрание, с което вкарва страшен скелет в гардероба за следващата власт

 

Водещ: Г-жо Шулева, правителството обяви мерките си за справяне с кризата. Кои от тях са добри и кои няма да дадат резултат?
Л. Шулева: Оптимизмът на премиера и управляващата коалиция няма нищо общо с действителността. Статистиката показва неблагоприятни тенденции за развитието на икономиката ни. - данните от последното тримесечие на 2008 г. отчитат отрицателен ръст на промишленото производство. Съчетано с намалено кредитиране и високи лихви - очертават се доста тежки дни за икономиката ни. Това означава загуба на работа и спадане на доходите на много хора. ...

 

Новини

всички новини »

 

Видео

 

контакти

София
ул. Г.С.Раковски № 134, Етаж 2

тел.:
0888 056 609

e-mail:
bnd2008@abv.bg

2018 © Българска Нова Демокрация

Изработка на сайт Макс График